Gőzfürdő

close
Tájékoztatás a korona vírussal (COVID-19) kapcsolatos intézkedésekről


Tisztelt Vendégeink!

Az Erdőspuszta Club Hotel**** a körülményekhez és a 168/2020. (IV. 30.) kormányrendelethez maximálisan igazodva várja Vendégeit!

A jelenlegi világméretű járványügyi helyzetre reagálva az Erdőspuszta Club Hotel**** vezetősége a vendégek és a munkatársak egészségének védelme érdekében az alábbi intézkedéseket hozta:

A szálloda egész területén fokozott higiéniai óvintézkedéseket vezettünk be (pl. közös használatú helyiségek, terek naponta többszöri takarítása, fertőtlenítése, éttermi felszerelések folyamatos tisztán tartására kiemelt figyelmet fordítunk, valamint a szálloda több pontján, mindenki számára hozzáférhető fertőtlenítő folyadékot helyeztünk el).

A wellness részlegünkbe kizárólag előzetes bejelentkezést követően, kültéri napágyakon, időjárás függvényében, korlátozott létszámban tudjuk fogadni Vendégeinket!
Egyéb szolgáltatásaink (lovaglás, pusztakocsi, horgászat, bicikli, csónak/vízibicikli, dodgem, 9D mozi, konditerem, foci és teniszpálya) továbbra is elérhetőek, mivel a szabadban, 1,5 méter távolságot betartva végezhetőek.

Fenyves Vendéglőnk terasza megnyitott!
Az asztaltársaságok közt 1,5 métert tartva, fokozott higiéniai intézkedésekkel biztosítunk lehetőséget asztalfoglalásra.
Az étterem benti részében kizárólag mosdóhasználatra és elviteles ételek átvételére és fizetésére van lehetőség!
Nyitva tartás minden nap 12 és 22 óra között.

A kialakult helyzetre való tekintettel éttermünk ételkiszállítás formájában továbbra is szeretne gondoskodni a kulináris élményekről. Konyhánk továbbra is főleg az Arbo tanyánkon nevelkedett állatok húsának felhasználásával készíti el az asztalra kerülő ételeket.
Az ételrendelés hétfőtől vasárnapig, 10 és 21 óra között érhető el.
Felszolgáló kollégánknál, aki házhoz viszi a rendeléseket, lehetőség van bankkártyával vagy akár átutalással is fizetni az azonnali jóváírásnak köszönhetően. Ezáltal érintésmentesen is kézhez kaphatja rendelését. További részletekkel kapcsolatban keresse kollégáinkat bizalommal. Telefonszám: +36 20 2999 444

Szállásfoglalásra a kijárási korlátozás megszűnésével immáron újra van lehetőség.
Aktuális csomagajánlataink a http://www.erdospuszta-clubhotel.hu/araink/csomagajanlatok/ linken megtekinthetőek.

További információkért, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az info@erdospuszta-clubhotel.hu e-mail címen.

Bízunk abban, hogy a korona vírussal terhelt nehéz időszak mihamarabb elmúlik!

Az Erdőspuszta Club Hotel**** addig is mindent megtesz az Önök minél teljesebb kiszolgálása érdekében!

Változatlan odaadással és szeretettel Várjuk Önöket!Hőmérséklet: 40-60ºC

Páratartalom: 80-100%

Jótékony hatásai:

Sokaknak tűnhet úgy, hogy a gőzfürdők a legújabb hóbort tárgyai, azonban az az igazság, hogy az emberek már több mint 7000 éve használják őket. A gőzfürdők történetének kezdete a múlt homályába vész. Az bizonyos, hogy már az ókori görögök is előszeretettel alkalmazták, majd ezt a szokásukat a rómaiak is átvették és elterjesztették a meghódított területeken. A törökök a saját hagyományaik és a bizánci örökség elegyítésével hozták létre a Hamamot, vagy, ahogy nálunk leggyakrabban emlegetik, a török fürdőt.

A gőzfürdőt a hőmérséklet nagysága és a levegő páratartalmának mennyisége határolja el más fürdőktől. Megfelelő használat esetén a gőzfürdő hatékonyan oldja a stresszt, relaxál, felfrissít, javítja az általános fizikai és mentális közérzetet. Bár a gőzfürdőben alapvetően más körülmények uralkodnak, mint egy szaunában, ez is egy „izzasztókamra”, amelynek nemcsak nyugtató és revitalizáló hatása van, hanem az egészségünknek is jót tesz, és a bőrt is szebbé teszi. Leghatékonyabban 43-46 C fokon működik legalább 80-100%-os relatív páratartalom mellett. Amellett, hogy a gőzfürdőzés a megfelelő hőmérséklet és tartózkodási idő esetén nagyon élvezetes és relaxáló (már-már enyhén tudatmódosító hatású), az egészségünkre is nagyon kedvező hatást gyakorol. A gőz a téli hidegben gyakran előforduló légúti betegségek - torokfájás, köhögés, megfázás - kezelésére is kiválóan alkalmas, de a reumás panaszok is enyhíthetőek vele. A magas páratartalomnak és hőmérsékletnek köszönhetően a gőzfürdő az alábbi betegségek kezelésében is hatásos: tüdőasztma, hörghurut, felső légúti hurut, köhögés, rekedtség, torokfájás, idült (régóta tartó) reumatikus panaszok és ízületi fájdalmak, ízületi merevség. Emellett az alvászavarokkal küszködők számára is ajánlott, csökkenti az izomfeszültséget és természetesen a hirtelen hőmérséklet-változásokkal szembeni érzékenységet, vagyis megelőzhetjük vele a tavaszi, őszi megfázást is. A gőzfürdő egyik legnagyobb előnye a bőrre gyakorolt pozitív hatása, amelyet elsősorban a nők értékelnek nagyra. Javítja a bőr vérellátását, kiváló a száraz, repedezett bőrre! Ha a testápolók nem tudják helyrehozni bőrünket, próbáljuk ki a gőzt! A nedves, meleg levegő ugyanis serkenti a vérkeringést a bőr alatti erekben, hatékonyan tisztítja a bőrt, és kitágítja a pórusokat. Az elhalt hámréteg és a szennyeződések aztán könnyedén eltávoznak egy kis dörzsöléssel. (Hasznos a dörzskesztyű mind a gőzben, mind a szaunában!) Mindezek hatására gőzfürdőzés után a bőrt puhának, selymesen simának és tisztának érezzük. A test mindent megtesz, hogy megszabaduljon a hőtől a bőrön és a tüdőn keresztül. Ha a külső hőmérséklet emelkedik testünkhöz képest, akkor a hő leadásának egyetlen módja az izzadás. A gőzfürdőben (és a szaunában) uralkodó magas hőmérséklet esetén azonban testünk még ilyen módon sem tudja fenntartani megszokott belső hőmérsékletét, így az emelkedni kezd. Ahogy a hő hatására felgyorsul a vérkeringés, szervezetünk hőmérséklete egyre gyorsuló ütemben növekszik. A testhőmérséklet növekedése elsősorban az alábbi 3 tényezőtől függ:

  • a gőzfürdő hőmérséklete és páratartalma
  • saját izzadékonyságunk
  • a gőzfürdőben eltöltött idő

A fentiektől függően a testhőmérséklet 37,6 – 40 C-ra emelkedhet. Hogy a gőzfürdőben való tartózkodás mennyire lesz élvezetes és előnyös, az nagyban függ az ott uralkodó hőmérséklettől. A kutatások szerint a 43-46 C fok a legoptimálisabb a gőzfürdő kabinjában. Ekkor érezzük a legkellemesebbnek a benntartózkodást, és a fürdő élettani hatásai is ekkor a legkedvezőbbek. A száraz vagy finn szaunában a gőznél magasabb hőmérséklet uralkodik, ám jelentősebb páratartalom nélkül. A gőzben ezzel szemben az abszolút páratartalom miatt nem esne jól ez a magas hőmérséklet, olyannyira, hogy el sem bírnánk viselni a szauna 60-80 fokos hőjét.

A szaunában alkalmazott módszer alapvetően megfelel a gőzfürdő esetén is:

  • a gőzfürdőbe való első belépés előtt zuhanyozzunk le, hogy a testünkön esetlegesen megtapadt dezodornyomokat eltávolítsuk – az izzadás megkönnyítése érdekében 
  • minden alkalommal csak addig tartózkodjunk bent, amíg jól esik
  • kijőve hűtsük le testünket
  • pihenjük ki a megterhelést
  • a fürdőbe való látogatáskor 3 alkalomnál többször ne menjünk be, ne terheljük túl szervezetünket

Ha olyan helyen járunk, ahol szauna és gőzfürdő is van, lehet felváltva  is használni, hogy kevésbé legyen monoton, de a gőz – mivel kevésbé forró hely – a könnyebb verzió, így a szaunát hagyhatjuk későbbre is. Míg a szaunába szárazra törölt testtel kell bemenni, hogy megkönnyítsük az izzadás elindulását, a gőznél ennek nincs jelentősége, hiszen egy pillanat alatt úgyis ellep a pára. Ugyanez okból teljesen felesleges magunkkal vinni szauna-lepedőnket, törölközőnket – itt egy használat után vizet lehet belőle facsarni. Nagyon lényeges, hogy minden alkalom után hűtsük le a testünket. Soha ne menjünk vissza felhevült testtel, mert az erősen megterhelné szívünket és keringési rendszerünket. A szauna merülő-medencéje a gőz után is alkalmazható. Ha ezt túl drasztikusnak érezzük, maradjunk a hideg zuhanynál, ott ugyanis csalhatunk egy kicsit a hőmérséklettel. Amíg nem hűlt le testünk teljesen, ne ússzunk vagy végezzünk másfajta mozgást a gőzfürdőből kijőve. Pihenjünk inkább: relaxáljunk egy nyugágyon, és közben érezni fogjuk, mennyire jólesik a pihenés megterhelt szervezetünknek.