Megújuló energiahasznosítás uniós támogatással


MEGÚJULÓ ENERGIAHASZNOSÍTÁS UNIÓS TÁMOGATÁSSAL
DEBRECEN KÉT LEGÚJABB TERMÁL GYÓGYÁSZATI ÉS WELLNESS SZÁLLODÁJÁBAN

Az Arbo Invest Zrt. a Környezet és Energia Operatív Program pályázatával 229.118.693 Ft Uniós támogatásban részesült a „Kiegészítő geotermikus energiahasznosítás Debrecen két legújabb termál gyógyászati és wellness szolgáltatásokat nyújtó szállodájánál” elnevezésű pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A közel 477 millió forintos összköltségvetésű projekt mindamellett, hogy környezetvédelmi szempontból kiemelten pozitív hatású és számos új munkahelyet teremt a térségben, Kelet-Magyarország első visszasajtolási technológiával tervezett geotermikus energiahasznosításra épülő beruházása lesz.

Az Arbo Invest Zrt. 2010-ben kérte fel a Porció Kft-t, hogy kidolgozza a megvalósíthatósági tanulmányt a Hotel Arborétum területén található termálvíz alternatív energia forrásként történő felhasználására. Elsődleges célunk az volt, hogy a projekt területén megfúrt és 2007-ben gyógyvízzé nyilvánított termálkút geotermikus energiáján kívül – melyet fürdési és gyógyászati felhasználásra kívánunk fordítani – újabb kutat fúrjunk az épület fűtési és használati meleg víz energiájának hasznosítása céljából, ezzel tetemes megtakarítást elérve napjaink egyre növekvő energiaáraival szemben. Mindemellett a jelenleg kivitelezés alatt álló Hotel Arborétum környezeti terhelése és energiafelhasználása jelentősen alacsony szinten tartható volna a Debrecent környező létesítményekkel szemben.

Az Arbo Invest Zrt. célja egy 4 csillagos minősítésű, de 5 csillagos színvonalú szálloda-, sport és szabadidős komplexum létrehozása Debrecen külterületén, 28 hektáros arborétumi környezetben. A jelenleg kivitelezés alatt álló Hotel Arborétum a tervek szerint 2013-ban fogadná első vendégeit. A wellness szállodában többek között lehetőség nyílna nagyobb volumenű konferenciák és rendezvények lebonyolítására, sokrétű sport-, szabadidős és szórakoztató tevékenységre, illetve helyet adna a gyógy- és vendégturizmusnak is.

Az Arbo Invest Zrt. környezettudatos gondolkodását nemcsak a szálloda név- és helyszínválasztása jellemzi, hanem cégünk az üzemeltetésben is törekszik a környezetbarát megoldások alkalmazására. Többek között ezt a törekvést mutatja, hogy a helyben feltárt gyógyvizű kút felesleges hőjét hasznosítani kívánjuk a fürdő medencéinek részleges hő tartásához is. Mivel az épületegyüttes és a medencék földgázalapú hőenergia igényeinek kielégítése évi több mint 50 millió forintba kerülne, így a beruházó további költséghatékony és környezetbarát megoldásokat keresett. E munka során fogalmazódott meg, hogy a gyógyvizű kút hő hasznosításához hasonlóan geotermikus energia felhasználásával mérsékeljük mind a földgázfogyasztást, mind pedig ennek költségvonzatát. Az előkészítő munka során kiderült, hogy a jelenleg érvényes jogszabályi környezet miatt szükséges termelő és visszasajtolási technológia nem építhető meg csak a Hotel Arborétum területén. A rendszer kialakításához szükséges kútpárt nem lehet úgy elhelyezni a területen, hogy azok között az egymásra hatás elkerülése miatt szükséges távolság tartható legyen.

Ezen kritériumnak megfelelt a 2010. decemberében megnyitott négycsillagos Erdőspuszta Club Hotel****, mely a Hotel Arborétumhoz közeli területen épült fel. Az Erdőspuszta Club Hotel**** a projekt gazdához hasonlóan szintén csökkenteni kívánja a fűtési energia költségeit, így a földgázhoz viszonyított jelentős engedmény fejében helyet ad a tervezett létesítmény termelőkútjának, illetve a kapcsolódó technológiának. A projektgazda hidrogeológus szakértő bevonásával felmérte a várható termál adottságokat. A szakvélemény alapján kiderült, hogy területen nagy biztonsággal feltárható közel 1400 méter mélységben kb. 80°C kútfej hőmérsékletű termálvíz, melynek legnagyobb térfogata 42 m3/h. A termálvizet az érvényben lévő jogszabályi kötelezettségnek megfelelően, és azzal teljes mértékig összhangban egy 1350 méter mély visszasajtoló kúton keresztül kívánjuk eljuttatni a hévízadó rétegbe. A projekt tervezett eredménye, hogy egy átlagos időjárási körülményű évben 28,63 TJ/év földgáz elégetésével előállított hőenergiát helyettesítsen megújuló alapon, geotermikus energiával. A projekt gazdaságossága és munkahelyteremtése mellett környezetvédelmi szempontból is kiemelten pozitív hatású, ugyanis a rendszer üzembe helyezését követő évben nemzetgazdasági szinten 237t CO2 ekv. gázkibocsájtás elmaradását eredményezi. A fejlesztés összhangban van az Új Széchenyi Tervvel. Megvalósítása többszörösen is indokolt mind Magyarország számára, mind pedig a fejlesztésből részesülő vállalkozás szempontjából is.

A Hotel Arborétum projektről bővebb információt a www.hotelarboretum.com oldalon, míg magáról a nyertes beruházásról a www.arboinvest.hu weboldalon olvashatnak.

Kapcsolat:

Nagy Levente

projekt menedzser

Arbo Invest Zrt.

Tel.: (+36 52) 531 848/131

E-mail: info@hotelarboretum.com