Erdőspuszta

erdospuszta_promo

Az Erdőspuszták Debrecentől alig néhány kilométerre keletre, félkörívben húzódnak. A környéken lakók kedvelt kirándulóhelyévé vált csodálatos természeti környezet jellegzetes nyírségi táj, futóhomokdombokkal, homoki tölgyesekkel, rétekkel. A város a XIV. század második fele és a XVIII. század vége között szerezte az erdőbirtokokat, amelyek 1974-től lassanként Debrecen üdülőterületeivé váltak. A Debreceni Erdőspusztákon tett túra, kirándulás kiváló lehetőség a kikapcsolódásra, pihenésre, valamint a táj őshonos növény- és állatvilágának megismerésére.

Az Erdőspuszták kiemelt látnivalói:

Ördögárok

Az Erdőspuszták területén található az Ördögárok néven elhíresült sáncrendszer több darabja, amit a III. század környékén a szarmaták építettek.

Erdőspusztai Tájház

Bánkon található az 1982-ben épült Erdőspusztai Tájház, ahol a Déri Múzeum anyagából rendezett, az Erdőspuszták növény- és állatvilága, madár- és kisemlős faunája című kiállítás, és az Élet az Erdőspusztán című kiállítás várja a látogatókat. A tájház körüli gondozott parkban a Hajdú-Bihar megyei fafaragótáborban készült alkotásokat helyezték el, köztük Szent István szobrát és egy haranglábat. A bemutatóház mögötti székely kapun léphetünk be az arborétumba, ahol 3 kilométer hosszú tanösvény mutatja be a táj honos élővilágát. Érdekessége az erdeifenyők között álló kilátó, és a vákáncsos tanya, mely az erdőművelésből élő vákáncsosok lakóhelyét, mindennapjait ismerteti meg a látogatókkal. Az erdőspusztai látnivalókat igény szerint színes videofilmen és hangosított diasorozatokon is levetítik az érdeklődőknek. A bemutatóház udvarából a székely kapun keresztül léphetünk a 15 hektáros füvészkertbe, amely elsősorban fajtagyűjtemény: lombos-, fenyő-, és cserjefélékből áll. Az arborétum a különböző földrajzi térségekben őshonos fákat, növényeket tárja elénk angolparkrendszerben. Feladata a tájon megtalálható erdőtípusok bemutatása, az állománynevelési eljárások ismertetése. Az egyes fafajok 0,5-0,8 hektáron kerülnek telepítésre. Az arborétum fejlesztése 1975 óta folyamatosan halad. A tájház egész évben, minden nap látogatható. A közelben fekvő Mézeshegyi tavak kiváló horgász- és pihenőhelyek.

Fancsikai tavak

Az Erdőspusztai tavakat, így a Fancsikai víztárolókat is az 1970-es évek elejétől hozták létre a vízrendezés következtében katasztrofálisan lesüllyedt talajvíz pótlására. Fancsikán játszótér, rönkvár és zöld gyep várja a gyerekeket, három horgásztó a felnőtteket, s kilátó a tájban gyönyörködőket. A terület autóval és kerékpárral egyaránt megközelíthető.

Hármashegyalja

A Debrecentől 17 kilométerre fekvő terület elsősorban pihenőközpontként funkcionál. Elnevezésének magyarázata, hogy a szél alakította homokbuckák olyan magasak, hogy hegynek nevezték el az emberek. A kirándulóhely legkiemelkedőbb pontján 157 méteres tengerszint feletti magasságon kilátó épült. A Hármashatárhegyre autóval, illetve az ország egyik legrégibb erdei kisvasútján, a Zsuzsi-vonaton lehet eljutni, mely Debrecenből indul. A vasúttal párhuzamosan kerékpárút is vezet.