Miért borult feketébe útbaigazító táblánk?

Miért borult feketébe útbaigazító táblánk?

Nemrégiben „gyászba borult” az Erdőspuszta Club Hotel**** Diószegi úti útbaigazító fénytáblája, amely kételyeket okozott vendégeinkben szállodánk nyitva tartását illetően. Jelentjük: szállodánk kapuja nagyon is nyitva áll a vendégek előtt, és továbbra is a megszokott, magas színvonalú szolgáltatásokkal várja a hozzánk érkezőket. De akkor miért fedi fekete lepel a totem oszlopot?

A válasz igen egyszerű: a Kormány 224/2011. (X. 21.) rendelete alapján, mely a reklámtáblák, reklámhordozók és egyéb reklám célú berendezések közutak melletti elhelyezésének részletes szabályairól szól, többek között az alábbiakat rendeli el:

1.§ E rendelet alkalmazásában reklámtáblának, reklámhordozónak és egyéb reklám célú berendezésnek (a továbbiakban: reklám célú berendezés) minősül minden olyan jel, jelzés vagy bármely tárgy, a KRESZ jelzőtábláinak kivételével, amely a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvényben meghatározott gazdasági reklámnak minősül, vagy célja, hogy a közúton és a közforgalom számára el nem zárt magánúton közlekedőket bizonyos ideológiák, elvek, értékek, elképzelések támogatásáról vagy elutasításáról meggyőzze.

Jogellenes azon reklámcélú berendezés a kihelyezése (kiragadott részlet a rendeletből):

Amely a közút lakott területen kívüli szakasza mellett a közút tengelyétől számított ötven méteren, autópálya, autóút és főútvonal esetében száz méteren belül került elhelyezésre, illetve, ha ezen távolságon kívül elhelyezett reklám célú  berendezés 4 m2-nél nagyobb.

A közút kezelője a jogellenes reklám célú berendezéssel érintett ingatlan tulajdonosát 30 napos határidő megállapításával felszólítja a jogsértés megszüntetésére. Felszólításában tájékoztatást ad a jogkövetkezményekről. Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni a Kkt. szerint jogellenesen elhelyezett reklámcélú berendezés eltávolításáról, a jogsértés megszüntetéséről. Amennyiben az ingatlan tulajdonosa nem lelhető fel, a közútkezelő a reklámcélú berendezés tulajdonosát szólítja fel annak eltávolítására. Eredménytelen felszólítás esetében a közút kezelője a reklám célú berendezést eltávolíthatja.

Kedves Vendégeink!

A törvény, az törvény. Mi pedig betartjuk. Így bármennyire is szeretnénk, hogy Önök éjjel-nappal, jó és rossz látási viszonyok között egyaránt könnyűszerrel és biztonságosan megtaláljanak bennünket, sajnos a fényjelzésű útbaigazító totemoszlopunk eddigi – jól bevált és közkedvelt –  funkcióját meg kell szüntessük.

Bízunk benne, hogy mindettől függetlenül Önök továbbra is „megtalálják a helyes utat”, és megtisztelnek bennünket azzal, hogy az Erdőspuszta Club Hotel**** Fenyves Vendéglő és Rendezvényterem szolgáltatásait választják.