Erdőspusztán jártak a Gasztroangyalok

Május 18-án „földre szálltak” club hotelünk Fenyves Vendéglőjében a Gasztroangyalok, azaz nálunk forgatta le évadzáró műsorát Borbás Marcsi és szakmai stábja. A nyár utolsó gasztronómiai műsora – amely igen nagy népszerűségnek örvend kis hazánkban – a bivalyhús elkészítésének fortélyait tárja a televízió nézői elé, így a kulináris élvezetek iránt érdeklődők többek között azt is megtudhatják, hogyan készül el búbos kemencében egy ízletes bivalynyak. Természetesen – a szokott módon – vendéglőnk konyháját is górcső alá vette a stáb, ahol Borbás Marcsi konyhafőnökünk, Pataki Zsolt segédletével egy 3 fogásos – otthon is könnyedén elkészíthető – menüt varázsolt az asztalra.

A műsor június 09-én, szombaton 16.05 órától látható az M1 csatornán.

Ismétlés M2 június 10. 03.45 és Duna World 17.55.

ERDŐSPUSZTA CLUB HOTEL**** FENYVES VENDÉGLŐ
CHEF MENÜAJÁNLATA

Tanyasi gyöngytyúkleves házi húsgaluskával

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 kg gyöngytyúk
  • 1 kg sárgarépa
  • 0,5 kg petrezselyem gyökér
  • 1 db karalábé
  • 1 db zeller
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl tejszín
  • Só, bors, gyömbér, ízlés szerint

Elkészítése:

A gyöngytyúk mellhúsát eltávolítjuk, a zöldségből gyöngyvájóval kivesszük a szükséges mennyiségű levesbetétet, ezután a maradék gyöngytyúkból és zöldségekből egy klasszikus húslevest főzünk. Miután leszűrtük, két gyorsforralóba kiveszünk a már kész levesből 4-4 decilitert, az egyik gyorsforralóba a zöldség gyöngyöket felforraljuk, a másiknak csak alágyújtunk, hogy gyöngyözve főjön. A melle húsát kétszer ledaráljuk, kevés sóval és tejszínnel habosra keverjük, majd két kanál segítségével galuskákat formázunk, és beletesszük a már gyöngyöző levesbe. Lassan készre főzzük, forrón tálaljuk.

Rozmaringos báránycomb steak cukorborsó rőzsével, sült hordóburgonyával, camembert-es hollandi mártással

Hozzávalók (4 főre):

  • 80 dkg báránycomb
  • 60 dkg cukorborsó
  • 30 dkg bacon
  • 0,8 kg burgonya
  • 2 db tojás
  • 4 dl tejszín
  • 20 dkg teavaj
  • 25 dkg camembert sajt
  • Friss rozmaring
  • 1 kávéskanál citromlé
  • Só, bors, fokhagyma, ízlés szerint

Elkészítése:

A báránycombokat sóval, borssal, fokhagymával és kevés rozmaringgal befűszerezzük, egy napig hűtőben állni hagyjuk. A burgonyát megtisztítjuk, és hordó alakúra formázzuk. Megfőzzük, majd tálalás előtt megsütjük bő zsiradékban. A cukorborsót megmossuk, vékony bacon szeletekbe betekerjük, majd erős lángon serpenyőben megsütjük. Elkészítjük a hollandi mártást: a tojás sárgáját a tejszínnel és kevés sóval fémkeverő tálban elkeverjük, majd vízgőzre helyezve addig melegítjük, míg el nem kezd sűrűsödni. Ezután levesszük a gőzről, és a megolvasztott és írótlanított vajat vékony sugárban folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk. Ezután a friss citrom levével ízesítjük. A camembert-ről a penészkérget eltávolítjuk, majd a kész hollandi mártáshoz adjuk. A báránycombokat sütés előtt még egyszer friss, vágott rozmaringgal megfűszerezzük, majd forró serpenyőben pirosra sütjük. A burgonyát és a cukorborsót a tányérra helyezzük, majd a mártással leöntjük, a bárány combokat mellé tesszük, és forrón tálaljuk.

Blini torony mentás túróhabbal és eperöntettel

Hozzávalók (4 főre):

  • 20 dkg liszt
  • 2 dl natúr joghurt
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 evőkanál vanília cukor
  • 7 evőkanál kristálycukor
  • 20 dkg túró
  • 3 dl tejszín
  • 40 dkg eper
  • 1 csipet só
  • Vaj
  • Friss menta levél
  • Friss citrom héja

Elkészítése:

A lisztet, a tojást, a joghurtot, a tejet, 2 evőkanál kristálycukrot, 1 evőkanál vanília cukrot, valamint 1 teáskanál sütőport simára keverünk. Kevés vajon, teflon sütőben kis méretű palacsintákat (amerikai palacsinta) formázva belőle kisütjük. A töltelékhez a túrót áttörjük, 1 evőkanál kristálycukrot és fél evőkanál vanília cukrot, reszelt citrom héját és néhány vágott menta levelet összekeverünk, majd felvert tejszínhabbal lazítjuk. Az öntethez az epreket megtisztítjuk, összevágjuk, kevés vízben kristálycukorral és vanília cukorral pürésre, mártás állagúra főzzük. Tálaláshoz a palacsintákat és a túrótölteléket addig rétegezzük, (tornyozzuk), míg el nem fogy. Ezután az eperöntettel leöntjük.

 

Jó étvágyat kívánunk!